пʼятницю, 4 листопада 2016 р.

Театр – його любов і втіха…
13 листопада 2016 року -75 років від дня народження нашого земляка Леоніда Данчука)
                                                                                                       

            Нам дане для любові і втіхи 

              мистецтво, тільки тоді  і  живеш повним життям,   
             коли   ним захоплюєшся.
                                                             В. Васнєцов


         Данчук Леонід Іванович народився у с.Горбулів Черняхівського районоу Житомирської області 13.11.1941 року. Закінчив Житомирське училище культури, потім Державний інститут театрального мистецтва УРСР ім.І.Карпенка-Карого. Пройшов творчий шлях від завідувача сільською бібліотекою та завідувача сільським клубом до директора Житомирського обласного музично-драматичного театру ім.І.Кочерги.
           24 роки був незмінним директором, художнім керівником вищеназваного театру. Виплекав не одне покоління  талановитих акторів та режисерів, випустив у життя не одну сотню вистав та концертних програм.
          За роки творчої діяльності майстром здійснено понад 60 театральних постановок. Серед них: «Украдене щастя» І. Франка, «Запорожець за Дунаєм» С. Гула-ка-Артемовського, «Майська ніч», «Женихи» М. Гоголя, «Сватання Стецька» Г. Квітки-Основ'яненка, «І сміх і гріх» («В степах України») за п'єсою О. Корнійчука, «Тайна однієї сповіді», «Якщо завтра війна» Б. Васильєва, «Останній іспит» І. Шамякіна, «Дами і гусари» А. Фредро, «Моя чарівна Леді» Б. Шоу, «Весілля Фігаро» Бомарше, «Блез» Клода Моне, сотні концертних програм до державних і календарних дат.
           Його творчі роботи удостоєні звань і нагород. Вистава «Сватання Стецька» відзначена дипломом лауреата Міжнародного фестивалю «Слов'янські театральні зустрічі», концертна програма «Я помню чудное мгновенье» відзначена дипломом Московського міжнародного фестивалю «Слов'янський вінець».
          Леонід Данчук репрезентує Україну, як постійний член журі на Міжнародному фестивалі «Слов'янські театральні зустрічі».
    За багаторічну творчу діяльність він нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня, грамотами Кабінету Міністрів України, багатьма Почесними грамотами Міністерства культури І туризму України та Житомирської обласної державної адміністрації і обласної ради.
З вересня 2000 року кандидат мистецтвознавства, професор, заслужений діяч мистецтв України, народний артист України Леонід Іванович Данчук став одним із ініціаторів відкриття в нашому місті структурного підрозділу Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв — Житомирського факультету, навчального закладу IV рівня акредитації державної форми власності, який очолює і нині.
       В 2007 році Факультет реорганізувався у Житомирський державний інститут культури і мистецтв НАКККіМ.
          Свою діяльність Леонід Іванович спрямовує на:
 - оновлення навчальних планів та їх методичне забезпечення; модернізацію і розширення аудиторного фонду;
 - відкриття нових спеціальностей і спеціалізованих кафедр;
 - посилення соціального захисту студентів і викладачів;
 - підтримку інноваційних підходів до соціокультурної сфери;
 - активну співпрацю із закладами культури і мистецтв щодо пропаганди серед населення України та за її кордоном культурних надбань народу;
-         створення можливості для кращого використання професійних ресурсів і фінансових засобів для розвитку культури і театрального мистецтва;
-        сприяння залученню студентів до реалізації соціокультурних проектів на рівні міста, області, держави.
        Не має спокою душа митця. Мета діяльності Леоніда Данчука та його команди викладачів — привернути увагу Інституту, створити сучасні, європейського рівня умови для навчання і відпочинку студентів.
 Інститут функціонує і розвивається. В планах на майбутнє — налагодження зв'язків із творчими колективами та навчальними закладами інших міст України, Білорусі, Росії, Польші, Болгарії, Німеччини.
   Разом з командою однодумців Л. І. Данчук виховує студентство Інституту на принципах класичного мистецтва, при цьому поважаючи інноваційні пошуки молоді, що сприяє розвитку їхньої креативності. Є автором багатьох цікавих проектів.
    Районна бібліотека запрошує читачів ознайомитись з творчим доробком нашого земляка.