пʼятницю, 7 грудня 2018 р.


«Дай руку, друже»
(програма роботи бібліотек Черняхівського району
з родинами користувачів,
де проживають діти з особливими потребами)


Бібліотека – установа загальнодоступна, безкоштовна, соціально спрямованої дії, покликана поряд з навчальними закладами надавати пізнавальні, інформаційні послуги, допомагати членам суспільства адаптуватись в навколишньому середовищі, в складних питаннях політичного, правового, соціального життя.
Для бібліотечного працівника кожен член сільської громади по-особливому цінний своїм бажанням стати активним користувачем бібліотеки, волонтером, помічником у різних бібліотечних справах.
Такими,  безперечно, є і люди з особливими потребами різного віку, їх батьки чи опікуни. Ця категорія громадян потребує до себе особливої уваги через неможливість самостійно задовольнити свої потреби в інформації, спілкуванні з ровесниками, участі в масових заходах, можливості заявити про себе через участь в обговоренні тих чи інших питань суспільного життя.
Бібліотека   - своєрідний представник суспільства в родині людини з особливими потребами, помічник у здійсненні її моральних, а, часом, і фізичних потреб. Це – допомога в організації персональних виставок, в отриманні різних консультацій з питань права, обов’язків держави, законності тих чи інших дій, допомога в зв’язках з соціальними службами, медзакладами, установами правопорядку, просте спілкування.
Завдання програми «Дай руку, друже» - систематизувати роботу бібліотеки, спрямовану на допомогу родинам, де проживають діти з особливими потребами.
Серед основних форм роботи:
-знайомство з родинами, вивчення та врахування в роботі характерних особливостей таких родин (повна, неповна, малозабезпечена, благонадійна, з достатнім чи недостатнім інтелектуальним потенціалом)
-визначення рівня потреб дитини в допомозі, готовності родини сприймати допомогу в такому вигляді, якому може надати бібліотечний працівник (обслуговування книгою чи пресою на дому, голосні читки, ігри, допомога в організації прогулянок, виготовленні поробок, обговорення книг, бесіди про навколишній світ і ін.)



-обговорення умов відвідування родин (час, дні,з запрошенням ровесників чи ні, в присутності чи без присутності батьків, з домовленістю про кінцевий результат чи без такої домовленості)
-визначення можливостей та спроможності бібліотекаря взяти на себе ті чи інші функції при спілкування з конкретною дитиною і її родиною, пошук потенційних помічників (медпрацівники, педагоги, соціальні працівники, волонтери, бібліотечний актив)
-налагодження взаємозв’язків із педагогами, що займаються інклюзивною освітою та представниками соцслужб.
                Програма не має обмежень в часі, триває протягом року, включає дії           бібліотечних працівників, відповідно до їх можливостей, але  є обов’язковою, передбаченою  річним планом роботи і конкретизованою  в планах на місяць. Хід  роботи за програмою «Дай руку, друже» висвітлюється в щоденниках роботи,  та окремому альбомі з описами та фотодокументами. Підсумки роботи за рік відображаються в річному звіті.
        Роботу за програмою координує та консультує центральна районна бібліотека .
       Оргкомітет пропонує примірні заходи по  виконанню програми            «Дай руку, друже» (додаток №1).


                                                                                                   Додаток №1
Примірні заходи по  виконанню програми
«Дай руку, друже»

    Форма роботи
                         Зміст роботи
Акція «Діти -дітям»
Спілкування, виготовлення сувенірів, подарунків, іграшок, спільна участь в виставках
Цикл індивідуальних бесід «Повір у себе»
Заохочення до активних дій, до участі в життя громади, до спілкування
Виховні хвилинки «Вони змогли – зможеш і ти»
Розповіді про однолітків, що, незважаючи на недугу, досягли успіхів в конкретних справах   (з прикладами з преси та книг)
Уроки правознавства
«Сонце світить всім однаково»
Розповіді про рівні права дітей, незалежно від стану здоров’я, місця та умов проживання.

Акції, флешмоби         «Разом –ми сила»
Спільні справи з однолітками , посильна участь дітей-інвалідів в їх здійсненні (догляд за кімнатними рослинами, ремонт книг,виготовлення подарунків для дитячого садочка, вітальних листівок, книжкових закладок)
Презентації «Так ми бачимо світ»
Організація виставок творчих робіт дітей з особливими потребами (будь-де)
Родинне свято «Наші друзі батьки і родина»
Вшанування батьків, з участю дітей інвалідів під гаслом «Маленьке родинне свято», вручення малюнків, листівок, чаювання
Голосні читання            «Світ книжкових героїв»
Розповіді про героїв дитячих книг, читання вголос, обмін думками, малюнки за темами книг
Бесіда «Я хочу подобатись всім»
 Спілкування на теми гігієни, здорового способу життя, шкідливих звичок, моди, догляду за речами та ін..
«Патріотичні хвилинки»

Розповіді про рідне село, його людей  про Україну