вівторок, 29 січня 2019 р.


Положення та умови
районного етнографічного пошуку
«До глибин народної мудрості»

                                          Основний зміст та мета пошуку:
  
       Невичерпним є джерело народної мудрості,  що зберігає  український народ на рівні генетичної пам’яті і передає з покоління в покоління. Народ  здавна переклав свої думи, сподівання, радощі  і тривоги, звичаї та обряди в перекази, казки, легенди, думи, приказки та прислів’я, надаючи їм тим самим  опоетизованого змісту, зрозумілого і близького кожному.
      Від першого до останнього дня життя людину супроводжують різноманітні умовні дії, пов’язані із етапами життя, зростання, соціальних родинних подій, мрій, сподівань. Творчі люди, відображаючи певні дії, складали пісні, примовки, обрядові дії, пов’язані із порами року, релігійними святами, традиціями, написаними правилами життя, взаєминами в родинах, сподіваннями на врожай, на добрий приплід худоби, на погоду.
      Особливо яскравими ставали обряди, пов’язані із особливими подіями в житті родин. Народження дітей, дорослішання, закосичення, парубоцтво, проводи до війська, заручення, сватання, весілля і ін..
     Нині золотий фонд народних традицій поступово втрачає свій зміст, колорит, смислове наповнення, використання. Прийдешнє покоління може не знайти і не відтворити народні звичаї та обряди попередніх століть, загубивши цим самим цілий пласт  культури, історії, етнографії, фольклору українського народу.
      Тому, розпочинаючи етнографічний пошук «До глибин народної мудрості», ми ставимо перед собою мету:
-         Віднайти в селах носіїв, знавців, авторів народних  обрядових , пісень, обрядів, легенд, дум і пов’язаних із ними дій.
-         Записати на паперових, чи електронних носіях їх зміст, за фотографувати або зняти відео
-         Оформити у вигляді альбому, папки, відеофільму, фотоілюстрації і ін..
-         Представити на розгляд оргкомітету до районної бібліотеки  матеріали до 15 травня 2019 року

      Приєднуючись до пошуку, кожен з нас збереже для нащадків народну культуру, традиції та обряди, збагативши тим самим зміст і наповнення самого життя.
Пошук розпочинається 1 січня 2019 року і триває  до травня 2019 року.
      Учасники: бібліотекарі району, читачі, бібліотечний актив, всі, кому не байдужі історичні та фольклорні надбання українського народу.


                                                                                        Оргкомітет