середу, 30 березня 2016 р.

                   Тиждень дитячого читання – це корисно та цікаво.

                     Книжчині  іменини, Тиждень дитячої та юнацької книги, Тиждень дитячого читання -  все це назви одного і того ж дійства, учасниками якого  в свій час були і ті, хто сьогодні вже сивочолі дідусі та бабусі , а нині є ви . З ініціативи дитячого письменника Л. Кассіля, Тиждень був започаткований ще в сорокових роках минулого сторіччя, з 1993 – став Всеукраїнським, а з 2008  його назва – Тиждень дитячого читання. Але, як  би не віддаляв час від нас дату 1944 року, з 26 березня, коли розпочинаються весняні канікули, діти всієї України стають учасниками  свят, конкурсів, зустрічей, розваг центром яких є книга та ті, хто її створює. Ніхто не може заперечити просту істину: книга – перший друг і порадник дитини, джерело пізнання світу, визначення свого я в ньому. І допомогти юнакам і дівчатам більше дізнатись про навколишній світ, про те як себе в ньому поводити, про історію пращурів, фантазії про майбутнє, познайомити з незвичайними людьми – авторами книг, покликана бібліотека, де маленькі «чомусики» та солідні старшокласники стають просто зацікавленими читачами.
         
   Нині бібліотеки – це своєрідні центри пізнання та розваг,  де завжди на першому плані – книга. В нашому районі відкриття  Тижня дитячого читання відбувається наприкінці березня, коли весна приносить на своїх барвистих крилах нові сподівання, надії, враження, кличе ввись думки, обіцяють щось незвичайне.
             Цьогоріч Тиждень відкривався конкурсом читців творів Лесі Українки «На крилах Лесиних мрій». Його учасниками стали 25 читачів, з 25 бібліотек району. Майстерність виконання, артистичність читців оцінювали члени журі Світлана Ващук – спеціаліст сектору культури, Світлана Мац – методист відділу освіти, Мирослава Кушнірук – методист районного будинку культури. В залі звучали не лише поезії, а і їх музичний супровід, а також пісні, подаровані юними солістками Черняхівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Настею Іванюхою та Каріною Нікітчук (викладач Людмила Ваховська), майстерно виконувались українські народні мелодії юними бандуристками із музичної школи Аліною Сахненко, Яною Ракович, Мариною Гаркавенко. (викладач Оксана Смагула), свої роботи представили на виставку юні художники із Черняхівської ЗОШ  Володя Ільїн, Настя Чубайко, Наталія Качура, Іра Осецька, (викладач Надія Кулаківська). Найбільш приємне враження справили на присутніх виступи учасників конкурсу Анни                                                                                                     

Любарчук з Головино, Олександри Краснобокої з Селянщини, Вікторії Мацієвської з Бежева, Анни Макрушиної з Пекарщини, Катерини Жук з Трокович, Надії Ковтонюк з Браженки. Саме вони отримали дружні оплески,та грамоти  районної бібліотеки, але жоден учасник не залишився без подяки. Приємною подією для дітей та дорослих став візит депутата обласної Ради, директора товариства «Руден» Андрія Олександровича Руденького. Він з великою пошаною говорив про книгу, закликав школярів багато читати, збагачувати свої знання, мову, зростати патріотами України. Кожен, звісно, отримав солодкі подарунки.
         Наступного дня, на свято дитячого читання в бібліотеку завітала дитяча письменниця та журналіст із Житомира Олена Корж. 
Вона зустрілась із наймолодшими читачами, вихованцями дитячих садочків. Творчий доробок автора поки-що невеликий, але цікавий для діток. Це віршики, казки та повість,  які Олена  написала і видала із своїм співавтором та подругою Тетяною Яковенко. Маленькі читачі та їх вихователі з цікавістю слухали Олену Вікторівну, задавали питання, читали, інсценізували її твори, розглядали виставку-інсталяцію, присвячену героям її творів, дали «наказ» - наступного разу приїхати з новими книжками, а також подарували свої поробки та малюнки.
     Наступним в програмі Тижня дитячого читання був бібліотечний урок «Книга – джерело духовності», який провели бібліотекар юнацького абонементу Дарина Протасевич та бібліотекар читального залу Лариса Протасевич. Присутні дізнались  про історію виникнення книгодрукування, перших книгодрукарів, про роль та місце книги в житті людини на різних етапах розвитку суспільства, познайомились з цікавою виставкою про незвичайні книги, про долю окремих з них. Бібліотекарі закликали учасників шанувати книгу, як безцінний скарб, створений людиною. Бібліотечний урок  став результатом співдружності із спеціалістами центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які також приєднались до розмови про книгу, про її роль в житті дитини, про корисні поради, розміщені на її сторінках, зосередивши увагу на проблемах, пов’язаних із захворюванням на туберкульоз в нашому районі. Докладно з питанням профілактики цієї важкої недуги  познайомила учасників зустрічі лікар – фтизіатр  Тамара Баранчук, яка люб’язно погодилась зустрітись із читачами нашої бібліотеки.
    Тиждень дитячого читання триває. Нас чекають нові цікаві зустрічі з книгою, а також велике весняне прибирання територій бібліотек в усьому районі.
      Районна бібліотека щиро вдячна за підтримку  її  ініціатив , пов’язаних із вихованням любові до книги та читання ,районному відділу освіти, сектору культури, Черняхівській музичній школі, педагогічному колективу Черняхівської ЗОШ І-ІІІ ступеня, районному Будинку культури, колективам дитячих садочків, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, батькам наших читачів та всім , хто бере безпосередню участь у вихованні майбутнього  України.