четвер, 29 березня 2018 р.


                                     
                                   Бібліотека як майданчик для творчості
                                         (з досвіду роботи)

     Клуб «Друзі бібліотеки», що функціонує  в  Черняхівській центральній районній бібліотеці , є відкритим майданчиком для дискусійних громадських заходів та представлення творчості місцевих митців, серед яких аматори народного мистецтва, літератори, краєзнавці.  В клубі відбуваються народознавчі свята, просвітницькі заходи для школярів, вчителів, вихователів.  Гостями клубу стали  активні читачки бібліотеки , жінки , які мають оригінальні захоплення .Вони із задоволенням діляться    секретами    своїх захоплень -  виготовленням  ляльок- мотанок,  іграшок, оберегів .


      Українська лялька-мотанка, що дійшла до нас із сивої давнини, це не просто іграшка. З давніх-давен вона була оберегом, який захищав родину, її добробут та єдність. Сьогодні таку ляльку охоче купують як сувенір, а її популярність зростає.
 Своє захоплення цим витвором народного мистецтва, в якому закодований глибинний символічний зміст, не приховує зав. відділом комплектування  районної бібліотеки Никончук Ніла Василівна.   В рамках клубу «Друзі бібліотеки»  Ніла Василівна проводить  майстер класи по виготовленню ляльки. Під час проведення творчої майстерні  вона розповіла , що хоч і не так давно вивчає та власноруч створює різноманітні ляльки-мотанки, але  впевнена, що вони  справді приносять достаток, здоров’я та радість в оселю. Вона  на­­магається дізнатися про ляльку якомога більше інформації, переймає досвід інших майстринь. Сьогодні створення таких символічних зразків – частина її життя. Ніла Василівна переконана,що зробити ляльку-мотанку під силу кожному. Для цього потрібно лише трішки часу, фантазії та мінімальних знань процесу її виготовлення.  Зроблена своїми руками лялька значно тепліша та добріша, ніж куплена, бо вона наша, рідна.
 Цікавим для присутніх стала творча майстерня учасником якої стала член клубу «Друзі бібліотеки» Аліна Жуковська. ЇЇ захоплення – виготовлення оберегів ангелочків. Вона розповіла, що з давніх часів, за традицією, на свята було прийнято прикрашати приміщення маленькими янголятками. Вони були не тільки елементом декору, а так само чудовою дитячою іграшкою. Ангел може стати справжньою прикрасою на ялинці, а також гідним подарунком для близьких.                                                    
   Слухачі клубу з нетерпінням чекали творчого процесу. Отримавши заготовки з картону та інші підручні матеріали, усі завзято поринули в роботу. В процесі виготовлення ангелика учасники проявили свої творчі здібності, креативність та індивідуальне бачення виробу.  
 Наталія Іваницька – активний член клубу «Друзі бібліотеки». Вона досить майстерно і красиво виготовляє цікаві іграшки-ляльки.  В своє захоплення  Наталія вкладає свою душу, і найкращі роботи полюбляє дарувати друзям. Під час творчої майстерні всі присутні з цікавістю  знайомились з історією створення  та походження ляльки Тільди,  яка є оберегом для кожної господині, а також милувалися  вже готовими виробами і захоплено спостерігали за процесом їх виготовлення. Ляльки-Тільди - незвичайний вид текстильних іграшок. В основному їх використовують у вигляді сувенірчиків, милих серцю дрібниць, а також оберегів, які завжди з тобою. Вигляд у таких ляльок специфічний: вони повністю зшиті з тканини, покрий найпростіший, а особи - символічні: замість очей крапочки, а ніс ледве помітний. Класичні "Тільди" мають довгі руки і ноги. Величезний потенціал з простотою зробили цей вид іграшок популярним по всьому світу.       
   Сьогодні користувачі разом з працівниками книгозбірень відстоюють право на життя бібліотек, доводячи щоденною працею їх важливість і необхідність для всіх, кому потрібна книга, інформація. А саме тут, в бібліотеках, панує атмосфера доброзичливості та розуміння: завжди вислухають, дадуть корисну пораду, не нав’язуючи своєї думки, розрадять, запросять до спілкування.
  
 На одному із засідань  творчої майстерні члени клубу «Друзі бібліотеки» та читачі мали змогу зустрітися  із справжніми талановитими людьми - майстрами вишивки. Нашому народу дуже близькі дорогі давні традиції, милі серцю вишиті рушники, доріжки, серветки, килими, скатертини. І коли все це вишите власними руками з любов'ю, добром, то в домі панує затишок, хороша і благодатна аура. А якщо це все ще й вишите чоловічими руками?
Роботи  такого справжнього українця,  мужнього та трішечки сором'язливого чоловіка, який своїми натрудженими руками створює неземну красу вишивки Легенчука  Івана  Трохимовича , хочеться  показати  всьому світові. Перелік  його робіт різноманітний - це ікони, рушники, картини.  Красу, недоторканність , чистоту та вправність  робіт народної  майстрині Янович Ніни Петрівни, вчителя Черняхівської ЗОШ І-ІІІ ст..,  неможливо описати. Їх потрібно тільки бачити на власні очі. Це справжні перлини, створені жіночими руками, її  баченням образу майбутньої вишивки. Роботи Ніни Петрівни постійно демонструються на різноманітних народознавчих заходах як в районі так і в області. На черговій зустрічі в творчій майстерні  вона розповідає :"Треба, щоб не пропали наші традиції , не канули у вічність, хочеться всім прищепити любов до української вишивки, щоб своїми роботами зуміли прикрасити і свій дім і одяг, а ще порадувати інших."
 Коли  працівники нашої бібліотеки поставили собі запитання -  що може користувачам запропонувати  наша книгозбірня на додачу до читання книжок, газет і журналів, то відповідь була  однозначною.  Це - квілінг. З того часу і діє на базі юнацького абонементу творча майстерня по виготовленню  легких і тендітних квілінгових шедеврів, які  дивують своєю простотою і оригінальністю. Перетворювати паперові смужки на витвір мистецтва всіх бажаючих навчає бібліотекар юнацького абонементу.
 Ми прийшли до висновку, що квілінг – це прекрасний варіант дозвілля, що розвиває творчий потенціал і є таким необхідним для активних людей.  На фото учасники  клубу  своїми  руками  виготовляли   подарунки  для  мам,  ідеї  для  яких  були  запозичені  з  нових  находжень  журналу  «Жасмин». 
         
Однією з основних форм під час проведення  практичних занять  на  семінарах бібліотекарів є творча майстерня .
Так під час проведення зональних семінарів на базі  бібліотек в с. Дівочки, Пекарщина, Стирти, а також в ЦРБ  бібліотекарі  вчилися виготовляти квіти, наносити візерунки на печиво, а в переддень циклу Новорічних різдвяних свят, доречним був майстер - клас по виготовленню новорічних іграшок.
Навчившись на семінарі, бібліотекарі з ентузіазмом візьмуться за подібну роботу з читачами дітьми в дитячих садочках та початковій школі.    
    Робота творчої майстерні сприяє більш повному розкриттю можливостей бібліотекарів, розвиває їх здібності, допомагає залучати до книгозбірень якомога більше користувачів різного віку і, врешті досягти кінцевої мети – передати своє вміння іншим.