вівторок, 4 грудня 2018 р.

        
                  Шановні друзі бібліотеки! Даний матеріал ми присвятили 55-річчю від часу створення самодіяльного народного колективу районного Будинку культури. Але пошук  сторінок його історіїї триває. Якщо ви маєте  цікаві факти або фото з історії колективу і його учасників просимо доповнити в коментарях.

                              Творча перлина Черняхівщини

                             (самодіяльному народному хоровому колективу
                                Черняхівського РБК -55)

        Народна пісня – душа і ознака етнічної приналежності кожного народу.        В ній історія, традиції, обряди, події, звички. Народні та авторські пісні перекликаються між собою, доповнюють зміст, визначаються особливою мелодійністю, впізнаваною в усьому світі.
         Саме поширенню, вивченню, збереженню безцінного скарбу народу – пісні і присвятив своє життя і творчий шлях самодіяльний народний колектив Черняхівського районного Будинку культури «Жайвір».
Кілька поколінь черняхівців,  жителів  сіл району, обласних пошановувачів пам’ятають його яскраві самобутні виступи на великих і малих сценах, згадують з пошаною і вдячністю справжніх артистів, що віддавали хору весь запал гарячих сердець, свою завзятість і молодість. Адже, лише справжні патріоти свого краю, здатні десятиліттями відвідувати заняття хору, залишаючи  «на потім»  домашні справи. Багатьох із них вже немає.
Це Валентина Романівна Грищенко, що створювала  цей  колектив ще в 1963 році, Василь Анатолійович Корінець, що привів колектив до успіху, будучи його керівником більш як 30 років, це Валерій Васильович Капустін - постановник народних танців. А також це талановиті учасники колективу Марія  Марцинківська, Людмила Титаренко,  Роман Капустін,  Іван Біляченко, Володимир Ничипорук, Василь Савчук, Леонід Рублик, Віра Артемчук,  Валерій Красовський,  Ігор Тітельман,  Олексій Добровольський,  Петро Хробуст,  Микола Носенко, Анатолій Бойко,  Павло Малашевич,  Василь Франчук, Сергій Шутько, Галина Скляр, Володимир Котюк.



В розквіті молодих літ з задоволенням співали в хорі  Євгенія Охрімчук, Людмила Каллєр, Раїса Писаренко, Любов Дідківська,Олена Опанасенко, Зінаїда Дідківська, Людмила Крисюк, Зінаїда Довгалюк, Людмила Ваховська, Ольга Прокопчук,Галина Іщенко, Олена Гарбарчкук, Сергій Гарбарчук, Людмила Дрозд, Ніна Дворецька,, Олена Кравчук, Костянтин Кукса, Андрій Остапчук, Ярослав Некращук

             Славу свого району гордо несли учасники ансамблю пісні та танцю «Жайвір» поряд із визнаними в країні каменярами, хмелярами, льонарями, тваринниками.
             55 років існує колектив і не згасає його яскравий вогонь, не втомлюються аплодувати його сучасним співакам і танцюристам вдячні шанувальники.
 А починалось все ще в далекому 1963 році. Тоді «Жайвір» вперше заявив про себе, виконавши на обласній сцені дві пісні -«Зірка золота» та «Поліські співанки.» Талановитий хормейстер Валентина Грищенко зуміла об’єднати в один колектив не лише культпрацівників, а і представників різних професій – від робітників до представників владних структур. Нове творче життя розпочалось в ансамблі, коли його керівником став талановитий музикант, хормейстер, композитор і просто  закоханий в творчість і народну пісню Василь Анатолійович Корінець.
     Вимогливий до виконавців, він ретельно підбирав музичні перлини, в першу чергу поліські, місцевих авторів, сам писав композиції для постановки танців, пісні для хору і солістів. Ансамбль «Жайвір» був для Василя Анатолійовича улюбленим дітищем, родиною, в якій розквітав його талант композитора, диригента, співака.
    Не менш яскравими були постановки під керівництвом балетмейстерів Валерія Капустіна та Раїси Добролежі. А танцювальний молодіжний колектив став окрасою всіх виступів ансамблю «Жайвір» і вніс свій вагомий вклад, коли ансамблю пісні і танцю присвоювали звання «народний». Донині пам’ятають черняхівці, як натхненно виконували  «Поліську польку», «Хмелярі», «Хурделицю», «Повзунець», «Гопак» та ін.. Василь Капустін, Роман Капустін, Олександр Щербаков, Володимир Ісаков, Володимир Недашківський, Галина Протасевич, Валентина  Крисюк, Людмила Титаренко, Галина Лейченко ,Валентин Малаховський, Світлана Іваницька, Надія Медвєдєвата багато інших.



    Душею колективу, постановником танцювальних композицій, організатором концертів і всього, що з ними пов’язано, був Григорій Леонідович Малиновський, який і в досить солідному віці співав в хорі і танцював на сцені. Учасники хору та танцювальної групи завжди були людьми  шанованими в районі, а, особливо після участі в телевізійному конкурсі «Сонячні кларнети» під назвою «І любов, і шана» ще в далеких 80- х роках. Тоді- то «Жайвір» був відзначений грамотою Держтелерадіо і цінним подарунком Міністерства культури України.
    Всі , хто дивились трансляцію виступу по телебаченню були у захваті від виконання вокально-хореографічних композицій «Щедра земля», «Хвала труду», «Гарно жити на Поліссі». В 1977 році «Жайвір» - учасник Всесоюзного фестивалю художньої самодіяльності, переможець в номінації «народний самодіяльний хоровий колектив» із врученням великої Золотої медалі фестивалю
    
    В 1980 році колектив був запрошений на мистецько-спортивне свято на честь відкриття Олімпіади-80. Свято відбувалося в момент, коли олімпійський вогонь несли через Житомирщину. Колектив  представив вокально-хореографічну картинку «Поліська полька». А до того були незабутні виступи на столичній сцені в Палаці України, участь у Республіканському фестивалі самодіяльного мистецтва, де колективу  було присвоєно звання «народний».

    Про колектив Черняхівського районного будинку культури «Жайвір» неодноразово писали  республіканські, обласні газети, знімалися програми обласного телебачення. 


    Історія колективу пишеться і сьогодні  зусиллями його керівників , які працювали в різні роки.  Це - Олена та Сергій Гарбарчуки,  Галина Іщенко, Григорій Малиновський, Павло Гринь, концертмейстери  Микола Корінець, Віктор Денисов, Роман Цоколь.

   Яскравими сторінками в історії «Жайвора» відзначились роки, коли колективом керувала талановита творча особистість, заслужений працівник культури України Олена Гарбарчук. Разом із Сергієм Гарбарчуком, на той час начальником відділу культури, вони доклали багато зусиль, щоб колектив не втратив своєї самобутності, творчого запалу, продовжив свої славні пісенні традиції. І Сергій  і Олена, при тому, були солістами колективу
     Протягом 30-40 років основний склад колективу є сталим. Це – Антоніна Буднік, Володимир Євменчук, Євгенія Мацієвська, Таміла Охмак, Ніна Піліпейко, Валентина Єфимчук, Галина Михайлівська, Франческа Тарнавська,Тетяна Слободенюк, Ірина Сидорова , Лідія Шульц та багато інших. 
В рік відкриття нового Будинку культури, ряди творчих працівників поповнили випускниці – хореографи Житомирського культосвітнього училища Олена Яковенко та Галина Ренкас. Танцювальна група  ансамблю отримала нове дихання. Талановиті дівчата зуміли зацікавити мистецтвом танцю велику кількість черняхівської молоді, серед яких Гибало Олександр, Осадчук Сергій,  Жеребцов Сергій, Федько Володимир, Сахненко Геннадій, Куриленко Алла, Волинчук Тамара, Стецюк Людмила, Білеуш Тетяна, Зверєва Валентина, Мілевич Ліна, Бондарчук Валентина, Барашивець Тетяна та ін..



 Вони були окрасою ансамблю «Жайвір», учасниками постановок вокально-хореографічних композицій та виконавцями танцювальних номерів. В складі танцювальної групи поряд із учнями старшокласниками були працівники установ Черняхова, які із задоволенням відгукувались на прохання Олени та Галини і свій вільний час присвячували мистецтву танцю, отримуючи оплески вдячних глядачів.
 Нинішній керівник ансамблю Павло Гринь потурбувався про молодих його виконавців, особливо солістів. Це – Світлана Дідківська, Руслан Кулеша, Оксана Фещук, Наталія Васильченко, Іннеса Капустіна, Мирослава Кушнірук, Алла Іваницька,Дарина Протасевич.
     Самодіяльний народний ансамбль пісні та танцю «Жайвір » незмінний учасник обласних фестивалів та конкурсів, жодна урочиста подія в райцентрі не обходиться без участі ансамблю, візитівкою якого вже майже 40 років є пісні «Привітальна», «Степом, степом..», «Щедра земля», «Поліська полька». 
      Не дивлячись на солідний вік колективу, його учасники постійно прагнуть нового, сучасного, зберігаючи при цьому традиції українського народного співу. З задоволенням і вдячністю сприймають земляки яскраве багатоголосся у супроводі оркестру, дуету баяністів, а, також, а-капельне виконання.
    На сцені присутні не лише статичні форми, а й різноманітні рухи співаків співзвучні мелодіям народних пісень. Таких результатів досягає колектив завдяки наполегливим репетиціям, чіткому відтворенню кожної ноти під уважним керівництвом Павла Сергійовича Гриня. Нині репертуар «Жайвора» - це кілька десятків композицій, пісень українських авторів , народних творів. А серед солістів «Жайвору» виконавці з неординарними голосами, чий спів вартує великих сценічних площадок.
     Це – Світлана Дідківська, Оксана Фещук, Ілона Свірська, Руслан Кулеша, Галина Михайлівська, Валерій Охрімчук. Попереду велика кропітка робота із збереження колективу, поповнення складу виконавців молодими талантами, оновлення сценічних костюмів та репертуару, віднайдення можливостей для гастролей.
     Самодіяльний народний хоровий колектив «Жайвір» - це перлина скарбниці народних талантів Черняхівщини, що ввібрав в себе все краще із надбань багатьох поколінь. То ж нехай не згасне вогонь творчості, ентузіазм і майстерність виконавців, прагнення дарувати людям чарівні хвилини спілкування із народною піснею, що є вічним, невичерпним джерелом натхнення і гордості українського народу.