вівторок, 26 лютого 2019 р.


                     В центрі уваги -українська книга


 





     Найкраще реальне життя країни презентує сучасна культура і передовсім – література. Пожвавлення літературного процесу в нашій країні сприяло формуванню потужної та цікавої сучасної української літератури, яка може задовольнити читацькі смаки будь-якої аудиторії. Поступово зростає зацікавленість українською літературою, читати її стає модно, і українська книга набирає популярності.
Для бібліотек популяризація української літератури – це звичайна традиційна робота, яка проводиться постійно.
Проте сьогодні бібліотекарю буває надзвичайно важко рекомендувати сучасну українську книжку: з одного боку – багато нових імен та творів, з іншого – недостатність, а іноді й практично повна відсутність даних книг у фонді.
   Тому,  з метою більшої обізнаності з творчістю українських письменників, з новинками літератури та формами її популяризації був проведений семінар бібліотечних працівників, який має назву  «Популяризація української книги: традиції та інновації».
    З вступним словом виступила директор районної бібліотеки Чорноморець Р.А.
Сучасна українська література стає своєрідним брендом . А все завдячуючи міжнародному літературному конкурсу «Коронація слова».
   Завдяки цьому конкурсу до сучасного українського літературного процесу влилися твори  таких авторів як Марія Матіос, Лариса Денисенко, Андрій Кокотюха, Ірен Роздобудько, Володимир Лис, Дара Корній, ЛюкоДашвар.  І це лише найвідоміші.
    Саме з творчістю цих українських письменників ознайомила присутніх ст.. бібліотекар відділу обслуговування Протасевич Л.А. Своїми враженнями про прочитані книги поділилися і  інші працівники ЦРБ, бібліотекарі сільських бібліотек.
    Одним з напрямків роботи бібліотек є популяризація творчості видатних і мало відомих письменників краю бібліотечними формами роботи. Проаналізувавши надходження видань наших краян до бібліотеки за останні три роки, ми зробили висновок, що саме книг- переможців обласного конкурсу «Краща книга року» в наших фондах зовсім мало. Тому  і запропонували бібліотекарям переглянути відео презентацію «Краща книга року 2016-2018.», яку провела методист  Піліпейко Н.С. Для ознайомлення ми вибрали книги, які перемогли в номінаціях , що стосуються саме художньої літератури . Це - «Проза року», «Поезія року», «Світ дитинства», «Мистецтво друку», «Кращий літературний дебют». Присутні ознайомились з творчістю Петра Кухарчука, Лілії Бех, Ярослава Марищенко, Григорія Цимбалюка, Михайла Жайворона, Миколи Ярмолюка, Сергія Сіваченка, Валерія Хмелівського, Олександра Кухарчука, Людмили Крикливець, Віктора  Васильчука, Анатолія Журавського, Наталії Ярмолюк, Світлани Соболевської, Марії Пономаренко.
    З традиційними та інноваційними формами популяризації української художньої літератури бібліотекарів ознайомила методист Владимирська А.С. Присутні мали змогу переглянути  книжкову виставку «Книги - ювіляри року» та взяли участь в анкетуванні «Книги, що змінили мій світ».
    Маємо надію, що  кожен учасник зустрічі  отримав для себе якусь цікаву , цінну інформацію, що буде в подальшому використана в роботі з популяризації української книги.
  В роботі семінару взяв участь начальник відділу культури Гринь П.С.