середа, 25 вересня 2024 р.

 

              «Безбар’єрність – це бачити людей серцем»

                      (З досвіду роботи Черняхівської ЦБ)

     Створення безбар’єрного середовища в бібліотеці – це важливе завдання, оскільки бібліотечні заклади повинні бути доступними для всіх груп населення, включно й для осіб із різними видами обмежень та особливими потребами.

     З метою  підвищення кваліфікації  бібліотечних працівників з питань створення  безбар’єрного простору,  в Черняхівській центральній бібліотеці складено план заходів, в якому передбачено проведення навчання, ознайомлення бібліотекарів з методами  інформування  про сучасні тенденції створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

       Згідно плану, для більш ефективних дій під час виконання одного з головних завдань - створення максимально комфортного середовища для своїх особливих читачів і забезпечення умов для рівного і вільного доступу до бібліотечних ресурсів всім громадянам, бібліотекарі долучилися до  онлайн семінару по безбар’єрності. Організатори навчання - Міністерство культури і інформаційної політики за участю Офісу Президента. 


   Також, працівники центральної бібліотеки долучилися до участі в ознайомчому онлайн вебінарі від ЮНЕСКО з презентації пілотного проєкту «Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки»

Метою проєкту є підвищення обізнаності про психічне здоров'я серед працівників бібліотек, їхніх навичок самодопомоги та першої психологічної допомоги.

    Під час вебінару бібліотекарі ознайомились з деталями перебігу проєкту, програмою навчання та умовами участі в офлайн тренінгах, а також познайомилися й поспілкуватися з експертною й проєктною командою.

      Під час семінару – практикуму «Аналіз потреб громади та послуги бібліотек» аналізувались потреби громади в бібліотечних послугах, в тому числі для людей з обмеженими можливостями.


     Складено також методичні рекомендації на тему «Підвищення рівня

обізнаності та професійних компетентностей бібліотекарів щодо створення безбар’єрного простору в бібліотечних закладах»

     На центральному вході до бібліотеки облаштовано пандус, що забезпечує безперешкодний вхід до закладу  відвідувачам з обмеженими можливостями.



     В центральній бібліотеці діє бібліотечний хаб «Твій простір».  Тут створено умови, в яких люди з обмеженими можливостями можуть активно брати участь у суспільному житті, працювати, отримувати освіту та доступ до послуг, які надаються всім громадянам. Це перш за все вільний безкоштовний доступ до мережі Інтернет, вільний доступ до всіх бібліотечних заходів.  Адже, бібліотека відкрита до всіх форм співпраці щодо проведення культурно-освітніх та громадських заходів.

      В книгозбірні діють виставки літератури на підтримку та відновлення психологічного стану на теми:  «Ти як?», «Дякую тобі, друже», «Читай українське, читай українською» та ін..Читачам пропонуються також художні книги вітчизняних та зарубіжних авторів, здатні задовільнити найвибагливіший смак. 



     Для користувачів з обмеженими можливостями було проведено спілкування-запрошення «Що може бібліотека». Для тих, хто  не в змозі відвідувати бібліотеку з певних причин (люди  похилого віку, з інвалідністю, котрі  не можуть самостійно дістатися до бібліотеки) ,  працює  «Домашній абонемент»  - послуга  книгоношення.

Варто зазначити, що в роботі  з особами  із різними видами обмежень та особливими потребами, як дорослими так і діти, ми співпрацюємо з психологами.

         В співпраці з психологами БФ «Рокада» пройшов тренінг  - практикум «Збереження ментального здоров'я. Психологічні практики відновлення».  Під час тренінгу розглядалися такі важливі поняття як: ментальне здоров'я його складові, психологічна гнучкість, стресостійкість, адаптація. Окрім того, учасники вчилися розуміти власні потреби, прислухаючись до своїх емоцій та тіла, навчались основам піклування та турботи про себе.

       Під час проведення слайд-презентації «Долаємо страх разом»,  спілкуючись з відвідувачами, психолог розповіла, як навчитися не лише приймати свої страхи, а й правильно на них реагувати, визначати їх причину та викорінювати зі свого життя.


       Як ефективно спілкуватися з іншими людьми?

Таке питання досліджували учні Черняхівського ліцею № 2 разом з психологинею, на тренінгу «Комунікаційні навички». Адже, важко назвати хоча б один корисний навик, який не потрібно було б розвивати з дитинства. І один з найважливіших - вміння спілкуватися з людьми і грамотно доносити свої думки. Ліцеїсти познайомилися з вербальним та невербальним спілкуванням, дізналися про принципи розвитку базових комунікаційних навичок задля ефективної взаємодії. Також, присутні отримали  рекомендації щодо взаємодії з особами з інвалідністю. (

       Учасники флешмобу  «Дякую тобі» (серед яких були діти  з вадами зору) створювали карту бажань, провели чудово час разом: візуалізували власні мрії, пограли в ігри та обговорили улюблені книги за запашним чаюванням.

       Цікавою була зустріч-спілкування з психологом   «З впевненістю у майбутнє». Головна ідея зустрічі - шукайте старанно те, що вмієте і до чого прагнете, будьте впевнені в собі та в тому, чим займаєтеся. Забудьте слово «страх», коли йдеться про майбутнє! І тоді успіх гарантовано!

     Часто у пенсіонерів є час і бажання освоїти щось нове, знайти однодумців,  познайомитись за допомогою комп'ютера з новим заняттям чи хобі. Проте, щоб ефективно використовувати можливості, які надає ПК та Інтернет, необхідні певні знання та навички. Наша бібліотека взяла на себе таку функцію. Відвідувачів з особливими потребами  консультують з питань цифрової грамотності. Усі охочі можуть здобути навички користування смартфоном, комп’ютером, Інтернетом та основними онлайн-сервісами, дізнатися про свій рівень цифрової освіти та отримати консультації як його підвищити.


Консультації  проводить координатор Хабу цифрової освіти, який брав участь у тижневих спеціалізованих тренінгах від регіонального тренінгового центру для бібліотекарів.

     Часто до нас звертаються користувачі із проханням роздруку матеріалів, сканування та  копіювання документів, перенесення інформації на електронні носії; оплату  послуг через системи Інтернет-банкінгу: комунальні послуги, придбання квитків на транспорт тощо. Всі запропоновані послуги - безкоштовні, а значить - доступні кожному. 

    Безбар’єрність – це бачити людей серцем. І для нашої бібліотеки це є    нормою, в рамках якої кожну людину приймають, поважають і цінують незалежно від походження, статі, віку, фізичних особливостей, трудової зайнятості.