понеділок, 12 лютого 2018 р.

                                 Масляна -свято весни!!!!
Здавна свято Масляної відзначається масовими народними гуляннями, піснями тощо. Господині змагаються за найсмачніший рецепт млинців, а чоловіки, за традицією, придивляються собі наречену. 
МАСЛЯНА 2018: ЯК СВЯТКУЮТЬ МАСЛЯНИЙ ТИЖДЕНЬ
Щороку Масляна в Україні припадає на різний час. Вона відзначається рівно за тиждень до Великого Посту. У 2018 Масляна в Україні святкуватиметься з 12 по 18 лютого.
Здавна свято Масляної відзначається масовими народними гуляннями, піснями тощо. Господині змагаються за найсмачніший рецепт млинців, а чоловіки, за традицією, придивляються собі наречену. 
За традицією Масляна святкується тиждень (так званий Масляний тиждень). Кожен день є символічним.
ПОНЕДІЛОК – ГОСТІ
У перший день Масляної приймають гостей та печуть млинці. Колись у цей день прикрашали оселю солом'яний опудалом.
ВІВТОРОК – ЗАЛИЦЯННЯ
У вівторок незаміжні дівчата влаштовували оглядини або ж йшли кататися з хлопцями на санях. Вважалося, якщо ти не смустишся з гірки, то Масляна образиться.
СЕРЕДА – ЧАСТУВАННЯ
У середу жінка кличе зятя та інших гостей на млинці. Кожна хазяйка повинна мати особливий рецепт приготування млинців.
ЧЕТВЕР – ГУЛЯННЯ
У четвер розпочинаються масові гуляння.
П'ЯТНИЦЯ – ТЕЩИН ДЕНЬ
У п'ятницю вже зять повинен кликати тещу на млинці. Вважається, що такий обряд сприятиме налагодженню стосунків у родині.
СУБОТА – ПРОЩАННЯ ІЗ ЗИМОЮ
У суботи всіх ходять у гості та з веселим настроєм проводжають зиму. Існує традиція запрошувати в гості сестру чоловіка (зовицю) та пригощати її смачними млинцями. 
НЕДІЛЯ – ПРОЩЕНА НЕДІЛЯ
Тиждень завершується Прощеною неділею, коли треба забувати всі образи та прощати. Ближче до вечора всі гуляння завершуються символічним спалюванням опудала.
Хто бажає дізнатися більше  нового,цікавого, незнаного, що характерне до Масляного тижня, завітайте до районної бібліотеки. Цікавий матеріал зібраний на книжковій виставці  "Святами дзвенить українська хата"
                                                                                                                                                                       

                                                                                                                                                                У будь-які часи, навіть такі важкі, як зараз, українці своїм оптимізмом, надією на краще, гарною піснею притягують до України - неньки все гарне, хороше, позитивне.