пʼятницю, 5 листопада 2021 р.

 

                      Участь у патріотичній акції  "Синьо-Жовтень"

        Традиційно, в жовтні, бібліотечні заклади Черняхівської селищної ради, в координації з іншими закладами беруть участь в патріотичній акції    «Синьо-Жовтень».

      Співробітники всіх  бібліотек  Черняхівської  ОТГ  підготували книжково-ілюстративні виставки, виставки-посвяти, виставки-вшанування, присвячені Дню українського козацтва та Дню захисників та захисниць України. Прикрашають виставки символи козацтва: козацька булава, козацька шабля та червона калина.      Для ознайомлення були представлені видання (фотоматеріали, художня література, документальні твори), які висвітлюють історію козацтва та його славетних представників, традиції та звичаї Запорізької Січі; оповідають про загиблих на Майдані, Героїв Небесної Сотні, справжніх захисників, які й сьогодні віддають свої життя за цілісність та неподільність нашої держави, за світле та щасливе майбутнє наших дітей    

    Цікаве та веселе свято «Козацькому роду - нема переводу» пройшло в Черняхівській бібліотеці для дітей з учнями 4-А класу Черняхівського ліцею N°1. Читайликам розповіли про традиції святкування Покрови,  Дня захисників та захисниць України та Дня українського козацтва, про славні козацькі традиції, історію виникнення козацтва в Україні , побут і життя козаків на Січі. В процесі свята бібліотекарі провели посвяту дітей у козачата. Дітвора з захопленням розфарбовувала розмальовки на тему "Лицарі волі". Завершили захід переглядом літератури про славне минуле та героїчне сьогодення захисників України.

   На своїй сторінці у Facebook  працівники ЦБ розмістили відео поздоровлення захисникам України від членів клубу «Друзі бібліотеки».

https://www.facebook.com/100022294877117/videos/234778561859108

 Нас підтримали сільські книгозбірні, які також на своїх сторінках у соцмережі  приєдналися до відео  привітань.

 Великогорбашівська сільська бібліотека

https://www.facebook.com/100054272001370/videos/pcb.378118490673881/283226483622750

 Дівочківська сільська бібліотека

https://www.facebook.com/100037121347690/videos/pcb.1033313514099499/606265154064018         

  З метою формування у юного покоління почуття особистої відповідальності за долю держави, готовність стати на захист державних інтересів країни, виховування глибокої повагу до захисників, які віддали своє життя в ім’я майбутнього,   для старшокласників  Селянщинського спортивного ліцею, бібліотекарем проведено зустріч-спілкування "За мир, за волю, за честь!

   З учнями місцевої школи спілкувалась бібліотекар Дівочківської сільської бібліотеки під час проведення уроку-бесіди на тему "Чи знаєш ти, хто такі козаки?

    Учні поринули в минуле України, на Січ, на острів Хортицю - осередок козацтва на Дніпрі, ознайомилися з життям запорізького козацтва.         До свята  оформлена книжкова виставка "Крізь віки з булавою гетьмана". 

  Учасники АТО, мужні захисники України зібралися на зустріч в Федорівській сільській бібліотеці. Щирі привітання, подарунки підготували для них односельчани Стиртівського   старостинського округу.

 Душевна  розповідь  бійців  викликала  великий  інтерес  в учасників   зустрічі. Присутні  не  залишилися байдужими  до  спогадів,  у багатьох  були  сльози на  очах, гордість  за  таких  синів  рідної  землі. Учасники АТО з великою повагою і вдячністю згадали волонтерів , які передавали посилки, листи, вітання на передову.


У Великогорбашівській сільській бібліотеці пройшла героїко - патріотична година: «Від запорозьких козаків до героїв сьогодення». На початку зустрічі учні прослухали історію українського козацтва, пригадали гетьманів України та головні козацькі заповіді.  Учні дізналися про те, хто такі запорожці, про героїчні звитяги козаків, їх походи , побут та звичаї. Юні нащадки пересвідчились, що в жилах тих, хто захищав і захищає цілісність нашої держави сьогодні, тече справжня козацька кров, вони є мужніми захисниками Вітчизни.

         Включившись в патріотичну акцію «Синьо-Жовтень», гуртківці дитячих клубів «Смішарики» та «Умілі рученята», які діють на базі дитячої бібліотеки, виготовили привітальні листівки захисникам України.

  В рамках патріотичної акції «Синьо-Жоовтень»,з 25 по 31 жовтня у центральної бібліотеці для дорослих експонувалася книжкова виставка-спогад «Не згасне пам’яті свіча!» до 77-ї річниці вигнання з України нацистських загарбників.

     Увазі читачів пропонувалась коротка історична довідка про події 1944 року, про Другу світову війну, книги про мільйони українців, які стояли до останнього на передовій і за лінією фронту, для кого шлях на війні завершився під скромними обелісками і кому судилося повернутися живими.

  Також, традиційно, з  ініціативи бібліотечних працівників, в селех громади були організовані покладання квітів до пам’ятників загиблим воїнам.