вівторок, 31 січня 2023 р.

 

          Участь бібліотек громади у  конкурсах та акціях

     Традиційно, з метою залучення найбільш широкого кола читачів до активної співпраці з бібліотекою, ми беремо участь в обласних та організовуємо селищні огляди-конкурси, акції.

       Всі заходи, проведені у 2022 році в рамках акції «Синьо-Жовтень», були пронизані глибокою шаною до всіх, хто боронив та боронить честь рідної землі, свободу і незалежність Батьківщини, мужньо стоїть на захисті нашої держави, до тих, хто віддав своє життя в ім’я свободи України, мужньо захищаючи рідну землю, хто несе військову службу в зоні бойових дій, проявляючи відданість українському народові, незламну силу волі та героїзм.

   Жвавий інтерес у читачів центральної бібліотеки викликала  книжкова виставка «Мужність і відвага крізь віки»

Про те, хто такі запорожці, про державну діяльність українських вояків, їх героїчну звитягу, походи, про життя та побут козаків на Січі, про славні звичаї, традиції та легенди можна дізнатися зі сторінок історичної, художньої та довідкової літератури, яка експонувалась на даній виставці.

     На книжкових полицях виставки відображені також матеріали про подвиги воїнів-захисників, які сьогодні продовжують героїчні сторінки нашої історії, захищаючи нашу країну від російської агресії.

  В усіх бібліотеках громади оформлені книжкові виставки, експозиції художньої, інформаційно-довідкової літератури, виставки документів, друкованої продукції, фото і відеоматеріалів під гаслом    «Сила нескорених».

Сучасна війна та все що з нею пов’язане - новий напрям в сучасній поезії, що активно розвивається. Це - правда про війну та можливість поглянути на своє життя під іншим кутом. Такі поетичні рядки є нашою сучасною зброєю, адже в    них історичну хроніку й переживання людини  важко підробити.

     В центральній бібліотеці пройшла зустріч з молодою поетесою Наталією Куліш. В світ вийшла її перша поетична збірка «Вірші, написані війною». Наталія наша колега, працює бібліотекарем     с. Новопіль Оліївської  громади. «Всі мої вірші написані під час війни, пронизані болем за Україну та всіх людей»,- розповідає молода поетка. До збірки увійшли 105 віршів, які не тільки розповідають про війну, а й допомагають впоратися зі стресом. Наталія читала нам свої вірші. Це було дуже щиро і мелодійно   Читаючи книжки про війну, ми розуміємо, що протягом століть   люди вже проходили через подібне... Особливо це стосується книжок, які описують події, схожі на ті, що переживають зараз українці. Так, ми усвідомлюємо та щиро віримо, що все закінчиться нашою перемогою.      Нація переосмислить, усвідомить болісні та страшні уроки і передасть цей досвід наступним поколінням.

        Наші місцеві поети піднімають тему війни в своїй творчості. Цей матеріал для нас дуже цінний, ми його зберігаємо та експонуємо на книжкових виставках, використовуємо під час проведення масових заходів.

З початком російської агресії проти України багато українських письменників та культурних діячів доєдналися до оборони країни. Серед них і ті, чиї книжки ми маємо на наших книжкових полицях. Ми підготували для читачів публікацію про письменників, які нині боронять Україну у складі ЗСУ.

       В Черняхівській бібліотеці для дітей відбулася акція на тему: «Мир в дитячих долонях».  Діти проявили свою ініціативу: виготовили святковий плакат, на який наклеїли свої долоньки, голубі хмаринки. А ще наші читайлики із захопленням виготовляли паперових голубів, як символ перемоги, миру та примирення. Інші діти, власноруч, з любов'ю робили аплікації з жовто-блакитних сердечок, на яких писали, що для них означає мир. Дуже хочеться, щоб їхні мрії та побажання стали здійсненними. Всі хочуть радіти сонцю, квітам, зростати здоровими і щасливими.


 Юні читачі Головинської селищної бібліотеки зібралися, щоб виготовити обереги для наших воїнів.

     Користувачі дитячої бібліотеки стали учасниками патріотичної години «Нумо козачата». Вони багато дізналися про подвиги, побут козаків, самі стали вершниками, кашоварами, стрільцями, розвідниками, характерниками. Дух змагання допомагав дітворі проявити свої найкращі якості: спритність, організованість, допитливість, витривалість

 

 

       В рамках   патріотичної  акції   «Синьо-Жовтень» бібліотекарі громади зібрали та передали кошти на придбання приладу нічного бачення для нашого земляка Валерія Гонтарського, та його побратимів, які наразі знаходяться на передовій.

 

        З метою вшанування пам’яті полеглих героїв у всіх закладах  під гаслом «Увійшли у безсмертя» пройшли виховні години, годин пам’яті, мітинги біля пам’ятних знаків та обелісків.

     Нині особлива увага звертається на відтворення історії рідного краю, міста, села, що здійснюється за участю працівників бібліотек та тих ентузіастів-краєзнавців, які не байдужі до висвітлення історичної спадщини народу, його духовної культури.

     Працюючи творчо, враховуючи зростаючий інтерес користувачів до подій минулого, бібліотекарі відчувають гостру потребу та відповідальність за організацію, вивчення та донесення знань, аби повернулась до народу його пам’ять, історія, культура, вміння та дух українства.  Така місія належить нам, бібліотекарям, адже народознавча, краєзнавча робота – одна із пріоритетних для нас.

Досягненню цієї мети слугував оголошений центральною бібліотекою                                     конкурс «Мій край-моя колиска» (краєзнавча робота бібліотеки) .

 

Завданням конкурсу було: активізація краєзнавчої діяльності, популяризація краєзнавчих фондів та інформаційних ресурсів бібліотек, вивчення та поширення кращого досвіду краєзнавчої роботи бібліотек громади. За результатами конкурсу був створений відеоролик.


https://www.facebook.com/100022294877117/videos/879330786368848

Рекламувати свої книгозбірні, спробували бібліотекарі нашої громади, взявши участь у  конкурсі  

«Повідомте всіх про себе»

https://www.facebook.com/100022294877117/videos/871666790416260

    Щороку бібліотеки нашої громади стають учасниками різноманітних дитячих акцій та конкурсів, спрямованих  на покращення іміджу бібліотек, залучення нових користувачів, популяризації книг та читання.

     За підсумками обласного туру Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули-2022», який проходив з червня по вересень 2022 року, в номінації «Моя Україна: з вірою у Перемогу»(вікова категорія 11-13 років) переможцем став Чикалюк Кіріл, активний читач дитячої бібліотеки, учень Черняхівського ліцею №2.

           У Всеукраїнському конкурсі плакатів «Майбутнє планети у наших руках!», до Всесвітнього дня Землі,брали участь діти 6-18 років у 2-х вікових категоріях:  читачі-учні 1-5 класів; читачі-учні 6-11  класів.

        Незважаючи на обставини, які склалися в нашій країні, бібліотечні працівники  протягом усього літнього сезону намагалися зберегти найкраще в серцях наших малюків, дітей, підлітків і разом здолати темні часи, зафарбовуючи їх яскравими барвами посмішок незламності, впевненості та віри у краще!

       В рамках акції «Бібліотека просто неба», бібліотекарі нашої громади , популяризували книгу та читання, організовували та проводили різноманітні культурно-освітні заходи за межами бібліотек – у громадських місцях та зонах відпочинку, просто на відкритих майданчиках біля бібліотек.  

      В Браженській сільській бібліотеці з дітьми різної вікової категорії було проведено маленьке свято під назвою «Хай щастю дитини не буде кінця». Всі охочі мали можливість проявити свої творчі здібності, малюючи на асфальті.

    Гарні емоції, корисну інформацію отримали юні читачі бібліотеки для дітей, коли до них завітали  інспектори відділу зв'язків з громадськістю Управління патрульної поліції Житомирської області та співробітники  з БФ «Рокада». Інспектори розповідали дітворі про правила дорожнього руху та наголошували обов’язково їх дотримуватися. А ще, подарували їм книжечки по дотриманню правил вуличного руху. Діти приміряли форму патрульного та із великим захопленням оглядали поліцейський автомобіль, сиділи за кермом автомобіля, вмикали сирену та проблискові маячки.

    Учасники екологічного десанту, читачі дитячої бібліотеки, впевнені, що збереження довкілля залежить від кожного з них. Недарма народне прислів'я говорить: «Чисто не там де прибирають, а там де не смітять». Своїм   прикладом вони  закликають всіх друзів природи щодня турбуватися про зелене середовище, адже кожен небайдужий вчинок — це запорука майбутнього. Трішки попрацювавши , бібліотекар влаштувала для дітей цікаві естафети, ігри, вікторини -  все , що приносить їм користь і задоволення.

«Земля-оселя наша спільна» - таку назву мав урок екології у Видиборській сільській бібліотеці. Сільська бібліотекарка, вирішила провести його безпосередньо на природі.    

      В Сліпчицях вирішували іншу проблему.   Що можна зробити, щоб полегшити становище бездомних тварин? Перш за все - привернути більше уваги до цієї проблеми суспільства. Саме про це йшлося на зустрічі дітей з волонтерами та кінологами, яку організувала бібліотекарка Сліпчицької сільської бібліотеки.

      Юні природолюби Салівської сільської бібліотеки, вирушивши на бібліопікнік разом з бібліотекарем, ознайомились з книгами про довкілля , пройшлися по сторінках «Червоної книги», завітали до довідкового бюро і розкрили для себе зміст слів «екологія», «флора», «фауна» тощо, перегорнули сторінки творчості поетів природолюбів, бо саме поетичне слово завжди знаходить палкий відгук у дитячих душах, вчить співчувати і берегти прекрасне.

    «Стежками книжкового літа» – так назвала зустріч юних читачів з книжковими новинками бібліотекар Селецької сільської бібліотеки.

Завдяки казці, діти стають добрішими, вчаться бачити красу навколишнього світу, засуджують зло. Вікторина «Казки на всі часи», яку провела бібліотекар Головинської сільської бібліотеки, дала змогу дітям згадати та запам'ятати як можна більше літературних героїв.

       Популярною серед читачів залишається акція «Подаруй бібліотеці книгу». Принесені книги стають в нагоді при оформленні книжкових виставок «Улюблені книги наших батьків», «Для  жіночої сумочки», «Книги подаровані читачами» . Ці книги завжди користуються попитом серед читачів поважного віку, а останнім часом і молоді.                    

       Бібліотеки нашої  громади приймають участь в обласних конкурсах. Працівники дитячої бібліотеки Лілія Салімонович та Валентина Огійчук цьогоріч стали учасниками обласного конкурсу «Бібліотекар-майстерність без меж». Тему конкурсу «Одна мить із життя бібліотекаря після 24 лютого», вони висвітлили в невеликих презентаціях.


https://www.facebook.com/100022294877117/videos/pcb.1345923879494095/3451344611748933   https://www.facebook.com/100022294877117/videos/pcb.1345923879494095/2196156003898389